《跳飛機》丨嚴秋華扮「大怪獸」委屈到喊 靠睇佛學書去認識自己

《跳飛機》丨嚴秋華扮「大怪獸」委屈到喊 靠睇佛學書去認識自己

嚴秋華,一個熟識的名字!還記得在他年青的時候,曾在無綫兒童節目《跳飛機》,扮演過「大怪獸」嗎?出身於較為低收入家庭的他,4歲開始在片場打滾;14歲的那一年,嚴秋華加入無綫成為合約演員,雖然每個月都有固定收入,但在《跳飛機》節目中扮演「大怪獸」時,有次更委屈到忍不住大哭一場!

娛樂-明星-嚴秋華-大怪獸
圖片:香港演藝人協會

娛樂-明星-嚴秋華-大怪獸
網絡圖片

早前,嚴秋華接受《香港演藝人協會》訪問,憶述當年穿上怪獸戲服痛哭一場的情景,「因為我好熱,好攰,嗰班小朋友又唔聽話,唸對白又成日NG,又甩,我都好激氣,但係又冇辦法,佢哋係小朋友,我覺得好委屈,自己咪喺(戲服)入面喊囉,冇人知,我冇同Sunny哥哥(《跳飛機》主持)講,喊完就冇事啦!其實Sunny哥哥對我好好,佢教我玩魔術,我同小朋友處理得好好,其實我都好鍾意小朋友。」

做演員,不見樣,總會聽到不少閒言閒語,嚴秋華坦言總會聽過,「係有啲困擾,困擾係被自己嘅朋友唆擺,有啲人話『阿秋,點解你唔出鏡㗎?笠住個頭,邊有人識你呀?咁就叫做演戲呀?』,嗰陣時我唔識得去分析,久唔久有一啲事件刺激到自己,就覺得好似有啲委屈,當然啦,而家諗番都係一啲沙沙石石嘅事,因為嗰陣時係一個唔成熟嘅心態。」

娛樂-明星-嚴秋華-大怪獸
網絡圖片

一直以來,嚴秋華從來沒有停下來,花時間去認識自己,直至有次到訪張雷家,看到他收藏了很多哲學書,最後嚴秋華拿起一些佛學書來看,「睇佛學書,我開始認識自己,我睇到好多道理,睇到好多自己嘅不是,原來自己係一塌糊塗,覺得自己好難再做落去,因為已經再冇興趣,反而我出去接觸商業社會,令我幾興奮,因為我從來未試過8點幾起身,成條街都係人。